Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı, ilk 9 ayda yüzde 4,4 artışla 27,1 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Üç alt sektör zirveye ulaştı.
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı, yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4’lük bir artışla 27,1 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre, bu dönemde Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 5,2 artarak 211 milyar dolara çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 12,9 olarak belirlendi.
Tarım sektöründe faaliyet gösteren 10 farklı alt sektörden üçü, yılın ocak-eylül döneminde kendi ihracat rekorlarını tazeledi. Bu başarıda, farklı pazarlardan gelen yoğun talep etkili oldu.
Yaş meyve ve sebze sektörü, yılın 9 ayında yüzde 42,2’lik büyüme ile 3,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü de yüzde 8’lik artışla 3,1 milyar dolara ulaştı. Tütün sektörü ise yüzde 15,4’lük yükselişle 929,5 milyon dolarlık dış satım yaptı.
Rekor kıran sektörlerin başında gelen yaş meyve ve sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile tütün sektörlerinin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında Irak, Rusya ve ABD öne çıktı. Bu ülkelere yapılan toplam ihracat, sektörlerin başarısını pekiştirdi.
Yaş meyve ve sebze sektöründe Irak’a 842 milyon dolarlık, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Rusya’ya 398,1 milyon dolarlık, tütün sektöründe ise ABD’ye 157 milyon dolarlık satış yapıldı. İller bazında ise Mersin, Muğla ve İzmir bu sektörlerdeki ihracat performansıyla dikkat çekti. Mersin’den 880,2 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze, Muğla’dan 814,6 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller, İzmir’den ise 677,9 milyon dolarlık tütün ihracatı kaydedildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]