Akdeniz’deki Popülasyon Hızla Artıyor
Akdeniz’de bulunan zehirli ve istilacı balon balıklarının popülasyonu son yıllarda hızla artış gösterdi. İçerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli bir toksin içeren balon balıkları, insan sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. Ayrıca ekosisteme hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkiliyorlar.
Milyonlarca Balığın Ekosisteme Girişi Önleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında başlattığı balon balığı avcılığı desteklemeleri kapsamında 373 bin 494 balon balığının avlanmasını sağlayarak 28 milyon 12 bin 50 balon balığının ekosisteme girişini engelledi. Bu destekleme programı sayesinde sucul biyoçeşitliliğin korunması ve balıkçıların desteklenmesi hedefleniyor.
Çevre Kirliliği ve Ekonomik Kayıplar Önlenmeye Çalışılıyor
Balon balıklarının plajlara bırakılmasıyla çevre kirliliği yaşanırken, balon balıklarının avcı konumuna gelerek balık popülasyonunu azaltması da ekonomik kayıplara yol açıyor. Amatör balıkçılar ve deniz tutkunları da bu duruma tepkili.
Cezalarla Kontrol Sağlanıyor
Balon balıklarının sahile bırakılmasını veya ticari amaçlarla avlanmasını önlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, ciddi cezalar uyguluyor. Balon balığına ilişkin cezalar, balıkçıları bu konuda daha dikkatli olmaya teşvik ediyor.
Gelecek İçin Destekler Artırılıyor
İstilacı balon balıklarının stoktaki oranını azaltmak amacıyla, önümüzdeki yıllarda da balıkçılara destek verilecek. Destekleme oranlarında yapılan artışlarla balıkçılar, balon balıklarıyla mücadelede daha etkin rol oynayacaklar.