2020 Yılında Başlayan Avcılık Desteklemeleri Sayesinde 28 Milyon Balığın Ekosisteme Girişi Önleniyor
Akdeniz’de hızla artan zehirli ve istilacı balon balıkları, içerdikleri tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli bir toksin nedeniyle insan sağlığını tehdit ediyor. Bu balıklar, ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonuna zarar veriyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında başlattığı istilacı balon balığı avcılığı desteklemeleri sayesinde, 373 bin 494 balon balığının avlanması sağlanarak 28 milyon 12 bin 50 balığın ekosisteme girişi önlendi.
Plajlara Bırakılan Balıklar Çevre Kirliliğine Neden Oluyor
Balon balıklarının karaya çıkarılması yasak olsa da amatör balıkçılar tarafından avlanmaya devam ediliyor. Bu durum çevre kirliliğine yol açıyor. Balıklar, kıyıdan avlananlar veya tekneyle denize açılanlar tarafından öldürülüp plajlara bırakılarak çevre kirliliğine sebep oluyor. Antalya sahillerinde ölü balon balıklarının bulunduğu bölgelerde artış yaşanıyor.
Satana Cezalar Artırıldı, Desteklemeler Devam Edecek
Balon balığı zararının önlenmesi amacıyla sahile bırakanlara ve satanlara ciddi cezalar uygulanıyor. Amatör balıkçılardan tekneye getirilen balıkların açık denize bırakılması isteniyor. Ayrıca balıkçılara verilen desteklemeler de artırılarak istilacı balon balıklarının stoktaki oranını azaltma amacı güdülüyor. Benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 25 TL’ye çıkarıldı. Diğer balon balığı türleri için ise destekleme oranı yüzde 400 artırılarak 10 TL’ye çıkarıldı. Balon balığı avcılığı desteklemeleri 2025-2026 yıllarında da devam edecek.