Türkiye’nin AB Ülkeleri İhracatı 71.8 Milyar Dolara Yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatı bu yılın ocak-ağustos döneminde %3,6 artışla 71,8 milyar dolara ulaştı. Otomotiv sektörü ve İstanbul öne çıktı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’nin AB Ülkeleri İhracatı 71.8 Milyar Dolara Yükseldi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Ocak-Ağustos döneminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3,6’lık bir artışla 69 milyar 320,8 milyon dolardan 71 milyar 788,5 milyon dolara ulaştı.

Bu artışla birlikte, söz konusu dönemde AB’ye yapılan dış satım yaklaşık 2,47 milyar dolarlık bir yükseliş kaydetti. Genel ihracat ise aynı dönemde %4 artışla 177,9 milyar dolardan 185 milyar dolara çıktı.

AB Ülkelerine En Çok İhracat Yapılan Destinasyonlar

Ocak-Ağustos döneminde AB ülkeleri arasında en büyük ihracat pazarı 13,57 milyar dolarla Almanya oldu. Almanya’ya yapılan ihracat geçen yıla göre %3,8 arttı. Almanya’yı sırasıyla 8,56 milyar dolarla İtalya, 7,23 milyar dolarla İspanya, 6,92 milyar dolarla Fransa ve 4,89 milyar dolarla Romanya takip etti.

İtalya’ya ihracat %4,3, İspanya’ya %7,4 ve Fransa’ya %5,2 oranında artış gösterirken, Romanya’ya yapılan dış satımda %5,5’lik bir düşüş yaşandı.

İhracatın En Fazla Arttığı Ülke Malta Oldu

AB ülkeleri içinde ihracatın oransal olarak en fazla arttığı ülke Malta olarak kaydedildi. Malta’ya yapılan ihracat %107’lik devasa bir artışla 324 milyon dolardan 671 milyon dolara yükseldi. Malta’yı %32,8’lik artışla Slovakya, %25,3’le Finlandiya, %17’yle Bulgaristan ve %14,4’le Avusturya izledi.

Slovakya’ya ihracat 1,45 milyar dolara, Finlandiya’ya 408,7 milyon dolara, Bulgaristan’a 3,43 milyar dolara ve Avusturya’ya 1,41 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde AB’nin 17 ülkesine ihracat artarken, 10 ülkede düşüş gözlemlendi.

Otomotiv Sektörü AB’ye İhracatta Öne Çıktı

Sektörel bazda incelendiğinde, otomotiv endüstrisi AB’ye ihracatta liderliğini sürdürdü. Otomotiv sektörünün AB’ye ihracatı %4,5’lik artışla 19,18 milyar dolardan 20,06 milyar dolara çıktı. Otomotiv endüstrisini, 9,06 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri ile 6,54 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.

AB’ye ihracatını tutar bazında en çok artıran sektör ise demir ve demir dışı metaller oldu. Bu sektörün ihracatı %18,6’lık artışla 4,86 milyar dolardan 5,77 milyar dolara yükselerek yaklaşık 904,5 milyon dolarlık bir büyüme sağladı. Demir ve demir dışı metalleri, 872,1 milyon dolarlık artışla otomotiv endüstrisi ve 269,5 milyon dolarlık artışla elektrik ve elektronik sektörü izledi.

İstanbul AB’ye En Çok İhracat Yapan İl Oldu

Coğrafi dağılımda ise İstanbul, Ocak-Ağustos döneminde AB ülkelerine 25,44 milyar dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. İstanbul’u 10,11 milyar dolarla Kocaeli, 8,30 milyar dolarla Bursa, 4,91 milyar dolarla Ankara ve 4,79 milyar dolarla İzmir takip etti. Bu beş ilin toplam AB ihracatı 53,6 milyar dolara yaklaştı.

Benzer Haberler
Altın Fiyatları Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
Altın Fiyatları Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Detaylarını Paylaştı 630 Binden Fazla Genç Faydalandı
Bakan Işıkhan GÜÇ Programı Detaylarını Paylaştı 630 Binden Fazla Genç Faydalandı
Bakan Şimşek Yıllık Enflasyonun 57 Ay Sonra Yüzde 30’un Altına Düştüğünü Duyurdu
Bakan Şimşek Yıllık Enflasyonun 57 Ay Sonra Yüzde 30’un Altına Düştüğünü Duyurdu
Küresel Piyasalar Enflasyon ve Faiz Artışı Endişeleriyle Karışık Seyrediyor
Küresel Piyasalar Enflasyon ve Faiz Artışı Endişeleriyle Karışık Seyrediyor
AB Enerjide Fiyat Krizine Dikkat Çekti
AB Enerjide Fiyat Krizine Dikkat Çekti
Bakan Şimşek’ten Fon Soruşturması Açıklaması Sistematik Bir Sorun Yok
Bakan Şimşek’ten Fon Soruşturması Açıklaması Sistematik Bir Sorun Yok
Mersin'de Haberin Doğru Adresi
Mersin Son dakika  Haberleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları MERSİNİM 'de saklıdır.