İran Dışişleri Sözcüsü İsmail Bekayi, İngiltere, Ukrayna ve Bulgaristan’ın İran’a karşı olası bir çatışmada yer almayacaklarını açıkladı. Tahran, saldırıya destek veren ülkeleri uyardı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, son 24 saat içinde İngiltere, Ukrayna ve Bulgaristan ile diplomatik temaslar gerçekleştirdiklerini duyurdu. Bekayi, bu üç ülkenin İran’a karşı olası bir çatışmanın parçası olmayacaklarını belirtti. Bu açıklamalar, İran-ABD arasındaki gerilimin uluslararası alandaki yansımaları üzerine bir televizyon programında yapıldı.
Sözcü Bekayi, İran’ın muhtemel bir askeri gerilimin sonuçları konusunda uyarıda bulunduğunu belirtti. İran’a yönelik bir saldırıya destek veren veya askeri üs, tesis ya da lojistik sağlayan her ülkenin, saldırının sorumluları arasında yer alacağını vurguladı. Bu ülkelerin eylemlerinin sonuçlarını kabul etmek zorunda kalacağını ifade etti. İran, tutumunu meşru müdafaa hakkı ve uluslararası hukuk ilkelerine dayandırdığını savundu.
İranlı sözcü, Tahran ile Maskat arasında yeni bir deniz güzergahına ilişkin herhangi bir anlaşmanın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılıp açılmayacağı meselesinden ayrı olduğunu belirtti. Bekayi, uluslararası su yolunun gelecekteki durumunun bölgesel güvenlik gelişmeleri ve ABD’nin atacağı adımlarla bağlantılı olduğunu söyledi.
Bekayi, Tahran ile Maskat arasında Hürmüz Boğazı’nın geleceğine ilişkin görüşmelerin bir süredir devam ettiğini aktardı. Bu görüşmelerin bölgedeki deniz ulaşımının güvenliğini sağlayacak belirli bir çerçeve oluşturmayı amaçladığını dile getirdi. Bekayi, Hürmüz Boğazı’ndaki durumun ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını başlattığı 28 Şubat’tan önceki haline dönmeyeceğini yineledi.
ABD-İran gerilimleri devam ederken, İngiltere hükümeti İran’a yönelik eleştirilerini ve terör suçlamalarını sürdürdü. Bulgaristan, geçtiğimiz günlerde ABD’nin ülkedeki Bezmer Hava Üssü’ne askeri personel ve yakıt ikmal uçakları konuşlandırmasına izin verdi. Ukrayna ise 25 Temmuz’da Hazar Denizi’nde İran’a ait bir yük gemisine hava saldırısı düzenlemişti. İran, bu eylemin cevapsız bırakılamayacağını vurgulamıştı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]