Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Mersin Son dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Çin Uzay Programı: Şıncou-18 Taykonotları Dünya’ya Döndü

Çin Uzay Programı: Şıncou-18 Taykonotları Dünya’ya Döndü

haber haber - - 2 dk okuma süresi
26 0

Çin’in Uzay İstasyonu Tiengong

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), Şıncou-18 uzay kapsülünün, taykonotlar Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu’yu taşıyarak Gobi Çölü’ndeki Dongfıng sahasına başarılı bir şekilde indirdiğini duyurdu. Bu olayın ardından taykonotların, Dünya yörüngesinde 192 gün geçirdikleri ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Tiengong Uzay İstasyonu ve Şıncou Görevleri

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi üzerine kendi uzay istasyonunu kurmaya karar verdi. Bu doğrultuda inşa edilen Tiengong İstasyonu, bir çekirdek modül ile iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve bir uzay teleskobu eklemeyi planlıyor.

İstasyonun ana parçası olan “Tienhı” modülü 2021’de fırlatıldı, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” 2022’de, ikinci laboratuvar modülü “Mıngtien” ise aynı yılın sonunda uzaya gönderildi. Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle ana iskeletin kurulumu tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçti.

Şıncou-18 Görevi ve Taykonotlar

Şıncou-18 ekibi, 25 Nisan’da uzaya gönderilmişti ve Tiengong Uzay İstasyonu’na yedinci taykonot grubu olarak katıldı. Daha önce Şıncou-13 görevine katılan ekip komutanı Yı Guangfu, iki uzay görevinde toplam 374 gün geçirerek uzayda en fazla kalan taykonot unvanını elde etti.

Çin’in uzay istasyonuna dönüşümlü görevler yapan taykonotlar, “Şıncou” mekikleri ile personel taşırken, “Tiencou” mekikleri ise ikmal malzemelerini ulaştırıyor. Çin’in uzay çalışmaları, uluslararası alanda dikkat çekmeye devam ediyor.

İlgili Yazılar