Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin ateşkes ilanına rağmen güvende olmadığını açıkladı. İsrail saldırılarında 1500’ü aşkın Filistinli yaşamını yitirdi.
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin ateşkes ilanına rağmen güvende olmadığını belirtti. BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Al-Kheetan, İsrail ordusunun ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana 1500’den fazla Filistinliyi öldürmesini insan hakları ihlali olarak değerlendirdi. Bölgedeki durumun endişe verici seviyelere ulaştığı ifade edildi.
Al-Kheetan, Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yazılı olarak yanıtladı. BM İnsan Hakları Ofisi’nin tarafların ateşkes anlaşmasına uyumunu izlemediğini belirten Al-Kheetan, ofisin temel odak noktasının insan hakları ihlallerini ve suistimallerini takip etmek olduğunu ifade etti. Bu yaklaşım, BM’nin misyonunun temelini oluşturuyor.
Sözcü Al-Kheetan, ateşkesin varlığına veya yokluğuna bakılmaksızın insan haklarının değişmez bir olgu olduğunu aktardı. Tüm tarafların insan haklarına saygı gösterme yükümlülüğünü hatırlattı. Bu bağlamda, Gazze Şeridi genelindeki Filistinlilerin güvende olmadıklarını defalarca dile getirdiklerini vurguladı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, ateşkes ilanından altı ay sonra nisan ayında kritik bir değerlendirmede bulundu. Türk, dur durak bilmeyen öldürme vakalarının Filistinlilerin yaşamlarına yönelik süregelen bir kayıtsızlığı yansıttığını vurguladı. Ayrıca, bu durumun geniş kapsamlı bir cezasızlık ortamı tarafından mümkün kılındığını belirtti.
Sözcü Al-Kheetan, ateşkes ilanından bir yıl sonra dahi İsrail ordusu tarafından Filistinlilerin öldürülmeye devam ettiğini hatırlattı. İşgal altındaki Filistin topraklarında bulunan BM İnsan Hakları Ofisi de bu devam eden ölümlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar, bölgedeki insan hakları durumunun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]