USD49,97EUR56,04ALTIN6.279,37Istanbul19° Bulutlu0:07İKİNDİ'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Yeni OVP Dezenflasyon Sürecini Destekleyecek Enflasyon Hedefleri Açıklandı

Yeni OVP ile enflasyonun 2029’da tek haneye inmesi hedefleniyor. Dezenflasyon süreci, para ve maliye politikalarının koordinasyonuyla desteklenecek.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yeni OVP Dezenflasyon Sürecini Destekleyecek Enflasyon Hedefleri Açıklandı

Ağustos ayı itibarıyla yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 31,51 seviyesine ulaşmasının ardından, yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile dezenflasyon sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi hedefleniyor. Programın temel amacı, enflasyondaki ataleti kırarak tek haneli seviyelere indirmek ve fiyat istikrarını sağlamak.

Bu kapsamda para, maliye ve gelirler politikalarının eş güdümü güçlendirilecek. Talep koşullarının enflasyonist olmayan bir patikada seyretmesi sağlanacak. Ürün piyasalarında rekabetin artırılması ve arz yönlü politikalarla üretim potansiyeli yükseltilecek. Enflasyondaki düşüşle gelir dağılımında denge kurularak refah artışına katkı sunulması amaçlanıyor.

Enflasyonla Mücadelede Yeni Adımlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), fiyat istikrarı kalıcı olarak tesis edilene kadar tüm politika araçlarını etkin kullanacak. Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejimine devam edilecek. Döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında belirlenmesi esas alınacak.

Enflasyon beklentilerini hedeflerle uyumlu hale getirmek için iletişim kanalları güçlendirilecek. Zincir marketlerdeki fiyatları gösteren “Market Fiyatları” sitesinin bilinirliği artırılacak. Geçmişe endeksli fiyatlama yerine enflasyon beklentilerine dayalı fiyatlama mekanizması teşvik edilecek.

Yönetilen ve yönlendirilen fiyatların enflasyon tahmin ve hedefleriyle uyumu gözetilecek. Fiyat katılıklarının önüne geçilerek enflasyondaki ataletin kırılması hedefleniyor.

Gıda Fiyatlarında İstikrar ve Arz Güvenliği

Tarımsal ürünlerin alım fiyatları, kamu maliyesi etkileri ve piyasa dinamikleri dikkate alınarak belirlenecek. Gıda ve tarımsal ürünlerdeki arz-talep ve ithalat-ihracat değişimleri erken uyarı sistemiyle izlenecek. Stratejik tarım ürünlerinin üretiminde arz-talep dengesi, yeterlilik, su kısıtı ve bölgesel potansiyeller göz önünde bulundurularak üretim planlaması yapılacak.

OVP hedeflerine göre, 2026 sonunda TÜFE yıllık artışının yüzde 28,4 olması öngörülüyor. Bu oranın 2027’de yüzde 21’e, 2028’de yüzde 13,5’e ve 2029’da yüzde 9’a gerileyerek tek haneye inmesi hedefleniyor.

Benzer Haberler

Tümü
Türkiye’nin Eylül İhracatı Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek İkincisi Oldu
Türkiye’nin Eylül İhracatı Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek İkincisi Oldu
SPK Tasfiye Edilen Yatırım Fonlarında Ödeme Esaslarını Belirledi
SPK Tasfiye Edilen Yatırım Fonlarında Ödeme Esaslarını Belirledi
Fon Soruşturmasında 3 Kişinin Mal Varlıklarına Tedbir Konuldu
Fon Soruşturmasında 3 Kişinin Mal Varlıklarına Tedbir Konuldu
Türkiye’den Çekici İhracatı Rekor Kırdı 1.7 Milyar Doları Aştı
Türkiye’den Çekici İhracatı Rekor Kırdı 1.7 Milyar Doları Aştı
Ailekart İle Hak Sahiplerine 56 Milyar TL Sosyal Yardım Aktarıldı
Ailekart İle Hak Sahiplerine 56 Milyar TL Sosyal Yardım Aktarıldı
Türkiye’den 121 Ülkeye 197 Bin Ton Turşu İhracatı Gerçekleşti
Türkiye’den 121 Ülkeye 197 Bin Ton Turşu İhracatı Gerçekleşti
Mersin'de Haberin Doğru Adresi
Mersin Son dakika  Haberleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları MERSİNİM 'de saklıdır.