Elektrik ve elektronik sektörü, yılın ilk yarısında 9,1 milyar dolarla rekor ihracat yaptı. Sektör, ABD’ye ihracatta da en büyük artışı kaydetti.
Türkiye’nin elektrik ve elektronik sektöründe yılın ilk yarısında 9,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilerek tüm zamanların ilk yarı rekoru kırıldı. Sektör, bu dönemde gösterdiği yüzde 9,8’luk artışla Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak-haziran döneminde toplam ihracat 136,1 milyar dolara ulaşarak geçen yıla göre yüzde 3,6’lık bir yükseliş kaydetti. Elektrik ve elektronik sektörü, bu genel tablo içinde dikkat çekici bir performans sergiledi.
Haziran ayında da sektörün dış satımı hız kesmedi. Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30,6’lık önemli bir artışla 1 milyar 664,6 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, sektörün dinamizmini ve küresel pazardaki talebi gözler önüne seriyor.
Yılın ilk altı ayında elektrik ve elektronik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 901,3 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu ülkeyi 686,9 milyon dolarla Almanya, 679,2 milyon dolarla ABD, 394,6 milyon dolarla Polonya ve 364,1 milyon dolarla Ukrayna izledi. Değer bazında ihracat artışında ise ABD 197,7 milyon dolarlık artışla zirvede yer aldı. ABD’yi sırasıyla Ukrayna (176,7 milyon dolar), Polonya (yaklaşık 126 milyon dolar) ve Birleşik Krallık (86,2 milyon dolar) takip etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]