Eski Başbakan Ehud Barak, Benjamin Netanyahu’nun Ekim 2026 seçimlerini kaybetme riskine karşı Lübnan ve İran ile askeri gerilimi tırmandırabileceğini iddia etti.
İsrail Eski Başbakanı Ehud Barak, mevcut Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Ekim 2026’da yapılması planlanan genel seçimleri kaybetme ihtimaline karşı Lübnan ve İran ile askeri gerilimi tırmandırabileceğini öne sürdü. Barak, Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun bu adımları siyasi çıkar elde etmek amacıyla atabileceğini belirtti.
Barak, Netanyahu’nun seçimlerden birkaç gün önce mağlup olacağını anlaması durumunda, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentine saldırı talimatı vermesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Bu saldırının Hizbullah’ın İsrail’e insansız hava aracı (İHA) saldırılarıyla karşılık bulacağını, ardından İsrail ordusunun Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesini hedef alacağını kaydetti.
Eski Başbakan, bu çatışmaların sadece Hizbullah ile sınırlı kalmayarak İran ile geniş çaplı bir savaşa dönüşme riskini taşıdığını vurguladı. Barak, Netanyahu’nun seçim sürecini sekteye uğratmak için son derece tehlikeli adımlar atmaktan çekinmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Ehud Barak, Benjamin Netanyahu’nun seçim günü oy sayım merkezlerine yönelik provokatif baskın girişimlerinde bulunabileceği ihtimaline dikkat çekti. Bu tür eylemlerin, seçim sonuçlarını baltalamaya yönelik olacağını belirtti.
İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman da 14 Mayıs’ta benzer uyarılarda bulunarak, Netanyahu’nun “seçim amaçlı” bir askeri operasyon başlatabileceği ihtimalini dile getirmişti. Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Harel ise 24 Nisan’daki değerlendirmesinde, Netanyahu hükümetinin seçim hesapları doğrultusunda Gazze’ye yeni bir saldırı düzenlemeyi hedeflediğini belirtmişti. Harel, hükümet yetkililerinin Hamas’ın İsrail’e roket atarak “büyük bir hata yapmasını” beklediğini yazdı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]