Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Mersin Son dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

haber haber - - 7 dk okuma süresi
46 0

Tüp Mide Ameliyatı

Günümüzde tüp mide ameliyatı, mideyi tüpe dönüştüren cerrahi bir işlemdir. Gastrekomi, midenin büyük bir bölümünün geri dönüşümsüz olarak çıkarıldığı ve onu yemek borusu ve bağırsakların devamı ile bir devam sistemine dönüştüren cerrahi bir işlemdir. Tüp veya başka bir yabancı cisim mideye yerleştirilmeden midenin şekli tüp şeklini andırdığı için tüp mide ameliyatı denir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Obez olan veya diyet veya egzersiz ile kilo veremeyen kişiler için mide küçültme ameliyatı önerilir.  Özellikle vücut kitle indeksi şiddetli obez veya tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve diyabet gibi obezite ile ilişkili durumlardan birine sahip olan kişiler için bu ameliyat önerilir. Ayrıca tüp mide yüksek tansiyon, uyku apnesi ve yüksek kolesterollü. Vücut kitle indeksi. 35 yaş ve üzeri hastalar için uygundur.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Mide küçültme ameliyatlarında etkinliği ve düşük riskleri en az uygulanan yöntem gastrit bypass ameliyatıdır.  Günümüzde yapılan bir diğer mide küçültme ameliyatı türü de gastrektomi işlemidir.

 Ancak tüp mide ameliyatı sadece Tip 2 diyabetin olduğu ve uzun süreli insülin kullanımı durumlarında ve vücut kitle indeksi çok yüksek olanlarda uygulanır. 

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Obezite, insanları en küçük hareketleri bile yapamaz hale getiren bir hastalıktır. Zamanla daha çok kilo alan kişilerin en küçük hareketleri bile engeller.  İnsanların yaşam kalitelerinin düşmesine neden olan bu rahatsızlıktan dolayı kişiler gastrik bypass ameliyatı tercih ederler.   Bu ameliyat en faydalı ameliyatlardan biridir. Bu kapalı teknikle yapılan ameliyat sonunda kilo verilebilir. 100 kg olan kişiler gastrik bypass ameliyatından sonra 40 kg verebilirler.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp mide ameliyatı 18 ve 65 yaş üstü kişilere yapılır. Bir kişinin gastrik bypass ameliyatına uygun olması için vücut kitle indeksi değerlerinin 35 ve üzeri olması gerekir. Tüp mide ile 18 yaş altı kişiler için obezite ve hastalıkların derecesi önemlidir, doktor kararı kadar yetişkin olmayanlar için ebeveyn onayı da gerekir. 

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Ameliyat sonrası kişiler beslenme desteği için cerrahi sonrası beslenmesinde uzman bir diyetisyen tarafından takip edilmelidir. Genellikle ameliyattan hemen sonra diyete sıvı gıdalarla başlanır.

Devamında, vitamin ve kalsiyum takviyeleri ile birlikte sulu, tahılsız yiyecekler yemeye başlanabilir.  Tüketilen sıvı gıdalar yağlı ve kalorisi yüksek olmamalıdır. Tüp mide ameliyatı sırasında emilim değişmez, mide yediğiniz yiyecekleri tamamen sindirir.  İlk hafta tahılsız sıvı gıdalar, ikinci haftadan sonra püre gıdalarla beslenme sağlanır. Burada belirleyici olan kişinin ameliyat öncesi kilosu ve diyetidir. 

Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri

Obezite cerrahisi mideden bir parça alıp dik bir muz haline getirme işlemidir.  Mide balonu; Endoskopla mideye yerleştirilen özel bir balon midede şişirilerek midede yer kaplaması sağlanır. Bu sayede kişi kendini tok hissedecek ve çok daha az yemek yiyecektir. Mide küçültme ameliyatı; Kısmi gastrektomi, hasta tarafından daha az gıdanın emilmesini sağlar.

Obezite Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Ameliyattan sonra kişi fazla kilolarından hızla kurtulur. Bu süreçte yapılacak en önemli şey yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıkları değiştirme ve korumadır. . Cerrahlar genellikle ameliyat sonrasında diyet önerir. Yağlı yiyecekler, kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler ve alkolden uzak durulmalı ve bu beslenmeyi anlamak bir yaşam biçimi haline getirilmelidir.

 Obezite Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Etkili Oluyor?

İştah sorunu yaşayan ve karnı giderek şişkin olan kişiler isteseler de istemeseler de ideal kilolarına ulaşamazlar.  Obezite cerrahisi tekniğine göre midenin ya bir kısmı çıkarılır ya da besinlerin emilmesi engellenir. Bu sayede vücut, birikmiş yağ rezervlerinden ihtiyaç duyduğu besin değerlerini kullanır. 

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Sürede, Ne Kadar Kilo Verilir?

Hastalar bu aylarda önemli miktarda protein ve vitamin kaybını önlemek için desteklenmelidir. Burada özellikle obezite cerrahisi sonrası iyileşme süreci tamamlanana kadar günde düzenli olarak en az 1,5 litre su tüketilmesi önerilir. Özellikle ilk 1 aylık dönemde profesyonel beslenme uzmanları eşliğinde beslenme programı verilmeli ve kan sulandırıcı enjeksiyonlara devam edilmelidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman İşe Dönmek Mümkün?

Hastaların tüp mide ameliyattan sonra genellikle 15 gün evde istirahat etmelerini öneriyoruz. Hastanın masa başı işi varsa 15 gün sonra işine dönebilir. Yoğun fiziksel aktivite gerektiren işler ve spora başlamak için yaklaşık 30 gün beklenmelidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir