HSG Filmi
Günümüzde oldukça sık kullanılan hsg filmi için önce hasta doğum pozisyonunda masaya yatar ve bacaklarını kendine doğru çeker. Rahim içini görmek için rahim içine bir spekulum yerleştirilir. Sonra rahim serviksine antiseptik bir ilaç uygulanır.
Bu işlemlerin ardından rahim ağzı kanalına çok ince bir boru yerleştirilir ve içerisinden renklendirici sıvı verilir. Gönderilen ilacın rahim ve fallop tüplerine geçişi izlenir ve zamanı gelince röntgenleri çekilir. Bu sayede hsg filmi çekimi tamamlanır.
HSG Filmi Kullanım Alanları
- Tekrarlayan düşüklerin nedenlerini anlamak,
- Embriyonun rahme tutunmasını ve gelişimini etkileyebilecek olası durumları tespit etmek,
- Kanser, kısırlık, kapalı kanallar gibi sorunları görmek,
- Ameliyattan sonra mevcut durumunu görmek için hsg filmi çekilir.
Açık Emar Nedir?
Açık emar sistemleri, genellikle 3 tarafı açık olan geniş ve düşük gürültülü bir ortamda çekim yapılmasına olanak sağlar. Açık emar, kapalı alanlardan korkan, kaygı düzeyi yüksek, fazla kilolu, nefes darlığı çeken, düz ya da başı yüksekte yatamayan ve kooperasyon güçlüğü olan çocuk hastalar için uygun ve rahat bir görüntüleme imkanı sunar.
Açık emar gibi tıbbi görüntüleme teknikleri, en genel anlamıyla insan vücudunda var olan ancak dışarıdan görülemeyen durumların incelenmesini sağlar. Bu yöntemler, iç organları, kasları ve doku yapılarını görselleştirmeyi mümkün kılar. Ayrıca tıbbi görüntülemenin faydalarından biri de iç hastalıkları teşhis etmektir.
Farklı tıbbi görüntüleme türleri vardır. Bazı durumlarda radyasyon kullanılır ve bazı görüntüleme işlemleri radyasyonsuz yapılır. Radyasyonun kullanılıp kullanılmaması, kullanılan yönteme bağlıdır. Örneğin açık emar (açık manyetik rezonans) görüntüleme çalışmalarında x-ışınları kullanılmadığından radyasyon etkisi yoktur. Aynısı ultrason muayeneleri için de geçerlidir.
Açık Emar Fiyatları
Açık emar fiyatlandırması hakkında detaylı bilgi almak için hastanelerin satın alma birimleri ile iletişime geçebilirsiniz. Açık emar fiyatları hastaneden hastaneye değişmektedir.
Antikor Testi Nedir?
Antikorlar; antijenlere, yani virüslere, bakterilere, mantarlara, parazitlere ve yabancı cisimlere bağlanabilen özel Y-şekilli proteinlerdir. İmmünoglobulinler olarak da adlandırılan antikorlar, vücuttaki herhangi bir yabancı antijeni tanımaktan ve onu bağışıklık sistemi tarafından yok edilmek üzere işaretlemekten sorumludur.
Antikorların etiketleme süreci, buldukları hedefe bağlanması ile başlar. Bağışıklık sistemi daha sonra bu yabancı maddeyi yok etmeyi veya etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bir dizi eylem başlatır. Bu savaşçıların insan kanındaki oranının belirlenmesi ise antikor testi ile yapılır.
Antikor Testi Kimlere Uygulanır?
Vücudunda bakteri veya virüs olduğu şüphelenilen kişilere antikor testi yapılır. IgM antikor testidolaşım ve lenfatik sistemlerin bulaşıcı hastalıklarını tespit etmek ve bağışıklık durumunu değerlendirmek için son zamanlarda sıkça kullanılır. Antikorlar için iki farklı test yöntemi vardır. Bu yöntemler şunlardır:
- Hızlı teşhis kitleri: Bu sadece 15 dakikada sonuç veren ve evde kullanılabilen bir test yöntemidir. Ancak vücudun mikroorganizmalara karşı antikor geliştirmesi için zamana ihtiyacı olduğu için semptomların ilk günlerinde kullanıldığında güvenilir sonuçlar vermeyebilir.
- Yavaş antikor testi: Laboratuvar ortamında kan numuneleri analiz edilerek gerçekleştirildiğinde daha doğru sonuçlar sağlar. Laboratuvarda analiz edildiği için 3-5 gün içerisinde sonuç alınabilmektedir.
Antikor Testi Neden İstenir?
Antikor testinin amacını kabaca şöyle sıralayabiliriz:
- Herhangi bir mikroorganizmaya karşı bağışıklık durumunu değerlendirmek,
- Transfüzyon reaksiyonunu veya vücudun nakledilen bir organı neden reddettiğini incelemek,
- Spesifik bir enfeksiyonun izlenmesi ve bu enfeksiyonun vücuttaki seyrinin izlenmesi,
- Bulaşıcı bir yabancı madde (antijen) ile temas olasılığını değerlendirmek için,
- Hepatit, karaciğer hastalığı, alerji, HIV, frengi, tiroid, lupus veya otoimmün hastalıkların gidişatını değerlendirmek için antikor testi yapılmaktadır.