Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Mersin Son dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Testi

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Testi

haber haber - - 5 dk okuma süresi
63 0

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Testi

Cybh testi olarak da adlandırılan test Multipleks PCR testi ismi ile de bilinir ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanı ve tedavisi için yapılan bir test türüdür. Bu test kısa sürede sonuç vermesi nedeniyle sıklıkla kullanılır.

CYBH Testi Nedir?

Cybh testi cinsel yolla bulaşan farklı hastalık türlerinin tespit edilmesinde kullanılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara çeşitli bakteri, virüs, parazit neden olur. Bu etkenler hastalık belirtilerine neden olmadan sinsi bir şekilde ilerler. Cybh testi ile tek bir çalışmada farklı hastalık belirtilerinin tespit edilmesi mümkün olur.

Hangi CYBH Testlerini Yapmalıyım?

En çok görülen cyhb etkenleri Sifilize neden olan T. Pallidum, Herpes simpleks virüs-2 (HSV), Gonore (bel soğukluğu) hastalığına neden olan N. Gonorrheae, HIV, Klamidyaya neden olan C. Trachomatis şeklindedir.

En Çok Yapılan CYBH Testleri Nelerdir?

Multpleks PCR testi en çok yapılan cybh testi olarak bilinir. Bu yöntem cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanısında kullanılan bir yöntemdir. Multipleks PCR testi çok kısa sürede sonuç verir ve bunun yanında 10 farklı cinsel yolla bulaşan hastalığın etkenine bakılabilme özelliği taşır.

Babalık Testi Nasıl Yapılmaktadır?

Babalık testi çocuk ve babadan DNA örnekleri alınarak başlanır. Örnek genelde 2-3 ml kan örneği ya da yanak içi sürüntü örneği şeklinde alınır. Bunlar mümkün değilse o zaman tırnak, saç, sperm, jilet, diş fırçası, kökü olan saç teli, izmarit, cilt biyopsisi de kullanılabilir.

Babalık Testinin Güvenilirliği Nedir?

Laboratuvarlarda Adli tıp, FBI, emniyet ve jandarma kriminal gibi kurumların kullanmış olduğu babalık testi STR analiz ile yapılır. Bu yöntem %99.99 güvenilir bir yöntem olma özelliğine sahiptir.

Babalık Testi (DNA Testi) Nerede Yapılabilir?

Babalık testi yaptıracak olan kişilerin mahkeme kararı bulunmuyorsa o zaman bu testin özel sağlık merkezlerinde yapılması gerekir. Fakat kişilerin mahkeme kararları varsa o zaman bu test adli tıp kurumunda yapılır. Bunun yanında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş olan genetik laboratuvarlarında da yapılabilir.

Alerji Testi Nedir?

Alerji testi vücudun bilinen maddelere alerjik reaksiyonu olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan bir testtir. Küf mantarları, ev tozu akarları, böcek sokmaları, evcil hayvanlar, ilaç alerjileri için çeşitli testlerin uygulanması mümkündür.

Alerji testleri deri testi, eliminasyon ya da kan testi ile yapılabilir. Bu test yetişkinlere ya da çocuklara rahat bir şekilde uygulanabilir. En çok deri alerji testi uygulanır. Bu test kişilerin az miktarda alerjene maruz bırakılması ile yapılır.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

En çok uygulanan alerji testi yöntemi deri prick testi yöntemidir. Bu yöntemde 50 farklı maddeye karşı aleji reaksiyonları olup olmadığının belirlenmesi sağlanır. Öncelikle test bölgesinin alkolle temizlenmesi işlemi gerçekleştirilir. Ardından bu bölge kalemle çizilir. Her alana alerjen barındıran solüsyonlar damlatılır. Damlanın bulunduğu noktalar özel bir iğne ile delinir. Bu sayede alerjenin deri altına nüfuz etmesi sağlanır.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerjilerin çeşitleri bulunur. Besin alerjisi, ilaç alerjisi, lateks alerjisi, böcek alerjisi, evcil hayvan alerjisi, polen alerjisi, göz alerjisi, küf mantar alerjisi, toz alerjisi en çok karşılaşılan alerji türleridir.

Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır?

Alerji testi antijenlere bağlı olarak değişik şekillerde gerçekleştirilebilir. Alerji testi aç ya da tok olarak yapılabilir. Bu nedenle yapılacak olan teste göre kişiler aç mı yoksa tok mu olması gerektiğini testi yapacak hekime sormalıdır.

İlaç Alerji Testi Nasıl Yapılır?

İlaç öncelikle cilt yüzeyine damlatılır ve lanset batırılarak 15 dakika boyunca bekletilir. Reaksiyon gözlemlenmezse testi yapılan ilaç için önceden oluşturulan sulandırma şemasına bakılarak ikinci doza geçilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir