Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Mersin Son dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Check Up Nedir?

Check Up Nedir?

haber haber - - 5 dk okuma süresi
50 0

Check Up Nedir?

Check up bir sağlık sorunu olmayan bir kişinin olası hastalıkların erken teşhisine ve önleyici tedbirlere yönelik araştırmalarda Yaş, genetik yapı ve çevresel faktörler dikkate alınarak yapılan bir sağlık muayenesidir.


Sağlık için gerekli check up kontrolü yapılması insanlar için önemli bir durumu ifade eder. Sağlıklı bir yaşam için insanların belli zamanlarda sağlık kontrolünden geçmesi önerilir.

Check Up Neleri Kapsar?

Hastalık başladıktan sonra yapılan muayeneler check up sağlık kontrolü değildir. Muayene sırasında sadece hastanın laboratuvar testleri değerlendirilmekle kalmaz, aynı zamanda muayene öncesi hasta ile yapılan görüşmeler ile daha iyi değerlendirilir.

Check Up Nasıl Yapılır?

Check up Randevu günü kontrole aç karnına geldiğinizde kan ve idrar testleri yapılacaktır. Ayrıca elektrokardiyogram (EKG), göğüs röntgeni, karın ultrasonu gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Kişinin yaşına ve cinsiyetine göre mamografi, PSA testi gibi testler yapılır. Endoskopik muayeneler 50 yaşından sonra planlanabilir.

Check Up Ne Kadar Sürer?

Doğrulama süresi tablonun içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Check up sonuçlarınız panel test sonuçlarına bağlı olarak ertesi gün  veya gün içinde hazır olacaktır.

Check Up Neden Yaptırmalısınız?

İleride hastalığa dönüşebilecek riskleri tespit edebilirsiniz. Hastalıklarınızın erken teşhisinde önemli rol oynar.

Alerji Testi Nedir?

Alerji testi bilinen veya bilinmeyen maddeye alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan tetkiklerdir. Toz akarları, küf kokusu, polen, evcil hayvan tüsü, böcek ısırması, gıda ve ilaç alerjilerini tespit edebilmek için farklı testler bulunur.

Alerji Testleri Neden Yapılır?

Kısa süreli genel kaşıntı ve şişlik ile seyreden ürtiker hastalığı durumunda; yüzde ve gözlerde şişlik ile seyreden anjiyoödem veya hayatı tehdit eden alerjik şok belirtilerini önlemek için, neden olan faktörün belirlenmesi amacıyla alerji testi yapılmalıdır.

Alerji Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

İlaç grupları alerji testi yapılmadan 1 hafta önce durdurulmalıdır. Antihistaminikler, yani alerjileri tedavi etmek için tablet şeklinde kullanılan tüm ilaçların; soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan ilaçları, Öksürük ilaçları bazı şuruplar, Bazı alerjiler için göz damlaları gibi bazı ilaçların bir hafta önceden bırakılması gerekebilir.

Alerji Testi Ne Zaman Yapılır?

Alerji testi, kan örnekleri ve ciltte alerji damlaları kullanılarak yapılabilen testlerdir. Her iki test de doğumdan itibaren her yaşa güvenli bir şekilde uygulanabilir.

Alerji Testi Fiyatları

Alerji testi fiyatları yapılan tahlil ve tetkiklere göre değişebilir. Muayene sonrası fiyat hakkında uzman doktordan mutlaka bilgi almanız gerekmektedir.

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Birçok bulaşıcı hastalıklar cinsel temas yoluyla bulaşır. Kan nakli, öpüşme gibi başka yollarla iletilebilir. Ayrıca bakterilerin neden olduğu bir yara ile doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sıklıkla hasta kişi ile cinsel temas halinde iken bulaşmaktadır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için başlıca hastalıklar şunlardır: Hıv/aıds, bel soğukluğu, sifiliz (frengi), klamidya bu hastalıkların en başlıcalarıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Genellikle erkeklerde idrar yaparken yanma, sarı veya yeşil akıntı, testis ağrısı şeklinde kendini gösterir. Üretrit olarak da bilinen cinsel yolla bulaşan hastalıklar belirtisi, insanlarda ortaya çıkabilir. Her iki cinsiyette de idrar yaparken ağrı, yanma hissi ve sık idrara çıkma görülür.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

En temel savunma korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar korunmak mümkünse tek eşli olmaktır. Çok partnerli ilişkiden kaçınmak önemli bir yer tutar.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tedavisi, etken organizmaya göre değişmekle birlikte Klamidya, bel soğukluğu ve frengi gibi bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir